blog

Какви са някои от най -добрите обувки за плантарен фасциит?

Какви са някои от най -добрите обувки за плантарен фасциит?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Плантарен фасциит е често срещано състояние, което причинява болка и дискомфорт в петата, докато ходи и бяга. Намирането на подходяща обувка може да бъде една от опцията, която да помогне за намаляване на дискомфорта и болката.

Плантарен фасциит е една от най -честите причини за болка на дъното на петата. Приблизително 2 милиона души получават лечение на плантарен фасциит всяка година.

Хората с плантарен фасциит вероятно ще изискват допълнителна възглавница в обувките си, за да осигурят подкрепа и да сведат до минимум болката в краката и петата. Някои хора могат също да се възползват от ортопедични обувки или други алтернативи, като стелки, за да помогнат за управлението на плантарен фасциит.

В тази статия обясняваме какви фактори могат да направят обувката подходяща за хора с плантарен фасциит и какво да да се избегне. Ние също така предоставяме списък с опции, които хората могат да помислят да опитат.

Плантарен фасциит дефиниция

Плантарен фасциит е често срещано състояние, включващо дразнене и болка в съединителната тъкан, наречено плантарна фасция , която свързва костта на петата с пръстите на краката. Проучване от 2018 г. отбелязва, че това е най -честата причина за болката в петата в Съединените щати.

Най -характерният симптом е пробождаща болка под петата. Често тази болка е по -лоша с първите няколко стъпки сутрин. Състоянието обикновено се случва поради прекомерна употреба и стрес в района, например от продължително стоене или ходене. Други рискови фактори включват:

  • Повтарящо се въздействие или налягане от упражнения, като бягане
  • с плоски крака, високи арки или тесни телешки мускули
  • Възраст, тъй като плантарен фасциит е особено често срещан при хора на възраст между 40 и 60 години
  • Бременна или с наднормено тегло или затлъстяване, всички от които оказват по -голям натиск върху краката
  • Има Определени медицински състояния, като артрит
  • Носенето на обувки с високи токчета редовно

Освен това, носенето на обувка, която е неподходяща за структурата на стъпалото, може да допринесе за плантарен фасциит от оказва натиск върху различни области на стъпалото или не му позволява да придобие естествената си форма, докато ходи. Следователно намирането на правилната обувка е важна част от ограничаването или избягването на симптомите на плантарен фасциит.

Някои изследвания отбелязват, че около 75% от случаите отминават сами в рамките на 1 година. Въпреки това, много хора трябва да предприемат дългосрочни мерки, за да избегнат стреса в плантарната фасция и да предотвратят да се върнат болката.

Какво да търсите в обувка

Носенето на поддържане и Удобните обувки могат да помогнат за намаляване на въздействието на теглото върху краката. Американската академия на ортопедичните хирурзи предоставя ръководство за избор на правилните обувки.

Като цяло обувката трябва да поддържа стъпалото, като същевременно му позволява да се движи естествено. По този начин той помага да се сведе до минимум натиска върху чувствителните зони като плантарната фасция. Тази функция може да бъде особено важна за хората с плантарен фасциит.

Докато най -добрият тип обувки може да варира леко от човек на човек, като цяло е важно да намерите обувка, която има добра възглавница и подкрепа в петата , достатъчно поддръжка на арката и гъвкава стелка.

Тази комбинация може да помогне на крака да се движи по -естествено, като същевременно намалява шока и въздействието.

какво да избегнете при обувка

Има и някои неща, които трябва да се избегнат, когато търсите подходяща обувка за плантарен фасциит.

Като цяло обувките, които са твърде ограничителни или стегнати, може да не позволят на стъпалото да се движи естествено. Те биха могли да увеличат налягането неестествено през стъпалото, което може да влоши състояния като плантарен фасциит. – Може също да влоши симптомите или да увеличи някои други рискови фактори.

Освен това, минималистичните обувки, които производителите проектират, за да имитират усещането за ходене бос, не са добър избор за хора с плантарен фасциит.

Списък на обувките, които трябва да се обмисли

Много подходящи обувки са достъпни за хора с плантарен фасциит за закупуване. По -долу изброяваме пет продукта, които хората може да искат да опитат. Американската асоциация за медицинска асоциация (APMA) награди следните обувки APMA SEAL за приемане/одобрение.

Моля, обърнете внимание, че писателят на тази статия не е опитал тези продукти. Цялата информация за продукта е чисто базирана на научни изследвания.

Вионичен мъжки хай за ежедневен фиш на

вионич предлага редица обувки, предназначени за тези с проблеми в краката, като плантарен фасциит.

Вионичният мъжки приплъзващ се приплъзване е стилен, но небрежен вариант за обща употреба. Обувките осигуряват поддръжка на движение, която може да насърчи естественото движение на стъпалото, комбинирайки стабилността в петата с опора на арката и възглавница в предния крак.

Vionic Men’s Casual Slip на обувки са достъпни за закупуване тук.

hoka one bondi 7

hoka one осигурява няколко различни маратонки за различни видове крачета. За хората с плантарен фасциит моделът Bondi 7 може да осигури много възглавници, което може да помогне за намаляване на въздействието при бягане или ходене по твърди алкотокс таблетки цена повърхности. Налични са различни версии за мъже и жени.

Hoka One Bondi 7 обувки са достъпни за закупуване тук.

fitflop allegro

Fitflop Allegro е по -официален Вариант на балетна плоска. Производителите заявяват, че тези обувки разполагат с собствена технология за възглавница с високо възстановяване, за да ги направят удобни. Те също така отбелязват, че обувките са анатомично контурирани за поддържане на краката и че средните места са перушини.

Fitflop Allegro обувките са достъпни за закупуване тук.

Компанията за ходене Abeo 24/7 Jenna Jenna

ABEO 24/7 Jenna Boot разполага с кожена горна част с медиален цип, за да направи обувката лесна за влизане и изключване. Разтягане на тъканта и подплата на микросуед поддържат обувката дишаща. Ако човек намери багажника за твърде разхлабена, той може да използва опционалната вложка за пяна EVA.

Компанията за ходене Abeo 24/7 Jenna Shoes са достъпни за закупуване тук.

Chaco Мъжки Davis Lace

Тази обувка Chaco е небрежна вариант за платно в дантела. Обувката разполага с собствена стъпала, за която производителите казват, че осигурява контурна поддръжка на арката. Обувката разполага и с подметка, съдържаща 15% рециклирани компоненти.

Chaco Men’s Davis Lace Shoes са достъпни за закупуване тук.

Алтернативи

за някои хора, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, напълно, изцяло хора, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, изцяло хора, напълно, напълно, напълно напълно Смяната на обувките им не винаги може да бъде възможно. Определени алтернативи могат да предоставят други опции за управление на плантарен фасциит.

Персонализирани стелки

стелките са популярна опция, тъй като позволяват на много хора да добавят допълнителната поддръжка, която им е необходима почти всяка двойка на обувки. Персонализираните стелки изискват пътуване до подиатриста или друг специалист и те могат да бъдат скъпи.

Въпреки това, специалист по поръчка ще отговаря на ортотиката, специално към всеки крак. Този персонализиран подход може да предостави на потребителя точния тип поддръжка, от който се нуждаят в обувките си.

без рецепта (OTC) стелки

Редица OTC стелки могат да помогнат Добавете поддръжка и възглавница, когато човек се нуждае най -много от тях. Много компании предлагат различни опции за поддръжка на различни типове крака. Тези стелки не са приспособени към всеки човек, но могат да осигурят обща подкрепа и стабилност, които са полезни за много хора с плантарен фасциит.

Физикалната терапия

сесиите за физикална терапия могат да бъдат полезни в много случаи. Физическият терапевт може да препоръча както упражнения за тренировки за разтягане, така и силови тренировки, за да подпомогне облекчаване на симптомите в краката.

шини

Някои лекари могат да посъветват човек да носи шини през нощта, за да помогне за облекчаване на болката. Проучване от 2016 г. отбелязва, че този подход може да бъде полезен и че хората могат да забележат подобрения само за 4 седмици.

Резюме

плантарен фасциит е често срещан проблем, който причинява прободна болка в петата. Изборът на обувки, които осигуряват повече възглавници и подкрепа, може да помогне на някои хора да управляват или да избегнат симптоми.

Всеки, който се занимава с плантарен фасциит, трябва да говори с подиатър или физически терапевт за съвет относно устройства, упражнения и други техники, които могат да Помогнете за облекчаване на симптомите.

  • Кости/ортопедия
  • Рехабилитация/физикална терапия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани новини Изследвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата